Tips & adviezen

Lage hypotheekrente: tijd om een hypotheek te sluiten of over te sluiten?

Lage hypotheekrente: tijd om een hypotheek te sluiten of over te sluiten?

Miljoenen mensen wonen in een huur- of koopwoning. De huidige lage hypotheekrente roept de vraag op: "Kunt u profiteren van de lage hypotheekrente en welke mogelijkheden zijn er?" Antwoord: "Dit is afhankelijk van uw specifieke situatie en diverse factoren. De algemene mogelijkheden en aandachtspunten leest u in dit artikel."


Huis kopen of huis huren? 

De lage hypotheekrente is voor veel mensen een reden om na te denken over de vraag wat is voordeliger: een huis kopen of een huis huren? Natuurlijk hebben beide varianten voor- en nadelen. In algemene zin stijgen de woonlasten van een huurhuis door de jaarlijkse aanpassing van de huurprijs. Bij een koophuis is er, zeker door te kiezen voor een lange rentevastperiode, meer zekerheid over de woonlasten gedurende een aantal jaren. Naast rente moet vaak aflossing worden betaald. Hierdoor dalen de woonlasten in de toekomst. Daarentegen hebben eigenaren van woningen kosten die huurders niet hebben, zoals de brandverzekering en onderhoudskosten van het pand.
 

Aandachtspunten bij het sluiten van een hypotheek

De lage hypotheekrente is een belangrijk aandachtspunt bij het sluiten van een hypotheek. Natuurlijk zijn er ook andere aandachtspunten zoals bijvoorbeeld:

 • uw persoonlijke situatie;
 • uw toekomstwensen;
 • uw leeftijd;
 • uw inkomenssituatie nu en in de toekomst;
 • uw gezinssituatie;
 • enzovoorts.
   

Bij het sluiten van een hypotheek weegt de hypotheekrente zwaar, maar houdt u ook rekening met de andere factoren en voorwaarden die gelden voor de hypotheek.
 

De rente van uw huidige hypotheek is hoog ... te hoog? Wat kunt u doen?

De huidige lage hypotheekrente ten opzichte van de lopende hoge hypotheekrente roept de vraag op: Kunt u meeprofiteren van de huidige lage hypotheekrente en welke mogelijkheden zijn er? De lage hypotheekrente is zeker een reden om te kijken welke mogelijkheden er zijn, welke kosten dat met zich meebrengt en wat de terugverdientijd is van de kosten die gemaakt worden.
 

Mogelijkheden om een lagere rente te krijgen zijn:

 • verhuizen/andere woning kopen
 • rentemiddeling
 • renteherziening op einddatum
 • boeterente betalen en nieuwe rentevastperiode kiezen
 • boeterente betalen en hypotheek opnieuw afsluiten

   

Let op bij het wijzigen van de rentevastperiode van een spaarhypotheek!

Een renteherziening of oversluiten van een spaarhypotheek is een aparte vermelding waard. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • De kosten van een spaarhypotheek bestaan uit de premie voor de spaarhypotheek en de hypotheekrente.
 • Met de spaarpremie wordt de hypotheek bij elkaar gespaard, deze kosten zijn niet aftrekbaar. De hypotheekrente is in het algemeen wel aftrekbaar.
 • Bij een daling van het rentepercentage stijgt de nettopremie voor de spaarverzekering.
 • Alleen mensen die op 1-1-2013 al een spaarhypotheek hebben, mogen deze hypotheek behouden of oversluiten.
 • Of het (af)sluiten van een nieuwe spaarhypotheek verstandig is, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de premie, de hypotheekrente, de waarde van het spaarsaldo, enzovoorts. Aandachtspunten daarbij zijn:
  - de regels die gelden voor het behouden van de hypotheek en;
  - de regels die gelden vanaf 2017 gelden voor het tussentijdse aflossen van de spaarhypotheek zonder boete.


 

Lagere hypotheekrente? Pas uw voorlopige teruggave inkomstenbelasting aan!

Een daling van de hypotheekrente heeft onder andere invloed op uw maandelijkse voorlopige teruggave inkomstenbelasting, voorlopige aanslag premie zorgverzekeringswet en voorschotbeschikking toeslagen. Stel: u betaalt vanaf een bepaalde datum een lagere hypotheekrente vanwege een nieuwe rentevastperiode, oversluiting hypotheek of rentemiddeling. Dien dan een wijzingsverzoek voor uw voorlopige teruggave inkomstenbelasting in of informeer ons zodat wij dit voor u kunnen verzorgen.
 

Vraag advies en maak de juiste keuze!

Conclusie: De lage hypotheekrente van nu biedt mogelijkheden voor morgen. Wilt u advies over de mogelijkheden van verlaging van de hypotheekrente in uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. 

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht
volgende vorige