Pensioen

Als je straks stopt met werken, wil je er natuurlijk niet in inkomen op achteruitgaan. Toch is die kans groot.

 

Vier van de vijf Nederlanders heeft een pensioengat. Dit wil zeggen dat de norm, 70% van het laatstverdiende loon, bij pensionering niet wordt behaald. Scheiden, wisselen van baan, parttime werken, een lease-auto rijden zijn enkele oorzaken van een zogenoemd pensioengat.

 

Goed pensioen

Een goed pensioen bestaat meestal uit drie delen: een AOW-uitkering, werkgeverspensioen en eventueel een privé-pensioen. Een AOW-uitkering krijg je van de overheid en bouw je op tussen je 15e en 65-67e.

 

Het werkgeverspensioen bouw je op via je werkgever, als deze een pensioenvoorziening aanbiedt. Het privé-pensioen is alles wat je zelf hebt geregeld, bijvoorbeeld een spaar- of beleggingrekening of een lijfrenteverzekering.

 

De oplossing

Tekorten in een oudedagvoorziening zijn prima te ondervangen door privé-maatregelen, zoals een lijfrenteverzekering of lijfrentebanksparen.

 

Een lijfrenteverzekering is een verzekering die uitkeert op een van tevoren afgesproken datum, bijvoorbeeld de dag dat je 65 wordt. Het uitbetalen geschiedt in termijnen.

 

Een lijfrentespaarrekening is een geblokkeerde spaarrekening (vrijgesteld in box 3) met een variabele of vaste rente. Je spaart voor een aanvulling op je inkomen, zoals het pensioen. Je bepaalt zelf hoelang je wilt sparen.

 

Uiterlijk vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd moet je het gespaarde geld in vaste termijnen laten uitkeren. Zowel een lijfrenteverzekering als lijfrentebanksparen is extra aantrekkelijk omdat de premie respectievelijk storting ervan - onder voorwaarden - fiscaal aftrekbaar is.

 

Voor meer informatie en advies is het team van Okey voor jou beschikbaar. Wil je de zekerheid van een goed pensioen? Neem dan contact op met ons.